“شرکت ملی پخش فراوردههای نفتی ایران”، با صدور اطلاعیهای قیمت بنزین را از آغاز روز جمعه ۲۴ آبان افزایش داد. مطابق این تصمیم، بنزین سهمیه بندی و دو نرخی خواهد شد. نرخ هر لیتر بنزین سهمیهبندی ۱۵۰۰ تومان و هر لیتر بنزین آزاد ۳ هزار تومان تعیین شده است. بر طبق این سهمیه بندی هر شخصی که تنها یک خودرو دارد ماهانه ۶۰ لیتر دریافت خواهد کرد. بدین ترتیب بنزین در بازار آزاد که قبلا لیتری ۱۰۰۰ تومان بوده اکنون به سه هزار تومان رسیده یعنی نرخ آن سه برابر شده است. قیمت بنزین سوپر نیز هر لیتر به ۳۵۰۰ تومان رسیده است. در هفته های اخیر و پیش از آغاز سهمیه بندی بنزین و افزایش قیمت آن، شایعات زیادی درباره افزایش قیمت بنزین پخش شده بود که رژیم بارها آن را تکذیب می کرد. از نیمه شب جمعه همزمان با اعلام این خبر نیروهای انتظامی در اطراف پمپ بنزینها مستقر شدند. گزارشهای رسیده از ایران حاکی است که بعد از افزایش قیمت بنزین صفهای طولانی در مقابل پمپبنزینها و خیابانهای اطراف تشکیل شده است.
محمدباقر نوبخت رئیس سازمان برنامه و بودجه پس از اعلام قیمتهای جدید بنزین گفت: در “شورای عالی هماهنگی اقتصادی سران قوا”، تصویب شده است که تمام منابع حاصل از افزایش قیمت بنزین و سهمیهبندی به صورت حمایت معیشتی در میان خانوارهای کم درآمد توزیع شود. نوبخت از سوی دولت قول داده است که حداکثر یک هفته تا ۱۰ روز آینده همه وجوه به حساب سرپرستان خانوار واریز شود. اما میزان کمکی که قرار است به خانواده ها پرداخت شود، چقدر است؟ بنا بگفته نوبخت مبلغ آن برای هر فرد 40 هزار تومان در ماه خواهد بود و 60 میلیون نفر مشمول پرداخت این یارانه می شوند. بدین ترتیب یک خانواده 5 نفره 200 هزار تومان در ماه از این طریق کمک دریافت خواهد کرد. سوال این است در کشوری که خط فقر در آن برای یک خانواده 5 نفره 8ملیون تومان در ماه است، پرداخت چنین مبلغ ناچیزی چه گشایشی در زندگی آنها بوجود می آورد؟ اما درحالی که دریافت 40هزار تومان در ماه برای کارگران و مردم تهیدست بخودی خود گشایشی محسوب نمی شود، سه برابر شدن نرخ بنزین، در عمل موجب افزایش تورم و گران شدن نرخ کالاهای اساسی مورد نیاز روزانه شان خواهد بود، یعنی بسیار بیش از 40 هزار تومانی که دریافت می کنند، از طریق گرانی شدن نرخ کالاهای حیاتی مورد نیازشان، به سرمایه داران و دولت پرداخت خواهند کرد.
واقعیت این است که کوپنی کردن بنزین در واقع راهی است برای سه برابر کردن عملی نرخ آن. سخنان حاشیه ای در حول و حوش آن، چیزی جز فریبکاری و آراستن چهره یک سیاست ضد مردمی نیست. بعلاوه تجربه مردم از دوره توزیع کالاهای کوپنی نشان می دهد که به دست آوردن خود کارت دریافت سهمیه بنزین، مستلزم عبور از پیچ و خمهای یک بوروکراسی دولتی غرق در فساد اداری و مالی است. در عین حال این سیستم راههای جدیدی برای دزدیهای خرد و کلان باز می کند. معمولا کار به جائی می رسد که بسیاری از مردم ، چه به دلیل گرفتاریهای اداری برای پیمودن این مسیر، چه به دلیل انتظار طاقت فرسا در صف دریافت بنزین کوپنی، عطای آنرا به لقایش میبخشند و بناچار با همان نرخ سه برابر بنزین را در بازار آزاد خریداری می کنند و البته هدف دولت هم رساندن کار به همینحاست.
روحانی از یک طرف اعتراف می کند که بودجه کل کشور 450هزار ملیارد تومان کسری دارد و از طرفی دیگر ادعا می کند یک ریال از پولی که از محل افزایش نرخ بنزین به دست می آید، عاید دولت نمی شود، بلکه به صورت یارانه یک سر به مردم فقیر و مستمند پرداخت می گردد. اما این ادعا یک دروغ رسوا بیش نیست. همگان می دانند، که در شرایط محاصره اقتصادی و ناتوانی رژیم از فروش نفت، دولت برای جبران کسری بودجه راهی جز حمله به سطح معیشت مردم به شیوه های مختلف و از جمله با گران کردن نرخ بنزین ندارد. آنها برای جبران کسری بودجه دولت به هزینه نیروهای سرکوبگر ، به هزینه فعالیتهای اتمی، به بودجه عملیاتهای نظامی برون مرزی، به هزینه کلان دستگاههای پراکندن جهل و خرافه دست نمی برند، بلکه یک راست به سراغ سفره بی رونق کارگران و مردم کم درآمد این کشور می روند.
اما به دنبال اعلام افزایش سه برابری قیمت بنزین ، شهرهای مختلف ایران به صحنه تجمعاتی اعتراض بر علیه این تصمیم رژیم تبدیل شد. در شهرهای تهران، تبریز، ماهشهر، خرمشهر، اهواز، امیدیه، سیرجان، گچساران، شیراز، زاهدان، مشهد، کرمانشاه، شهریار، شوش، اندیمشک، بندرعباس، کرج، مرند، بابل، بروجن، بهبهان، کهگیلویه و بویراحمد، قدس، البرز، کامیاران، سنندج، سقز، مریوان، اراک، شاباد، ارومیه، جوانرود، خرم آباد، بوشهر، سرپل ذهاب و نجف آباد مردم به تظاهرات پرداختند و با سردادن شعار، به این تصمیم دولت اعتراض کردند. در بهبهان معترضان شعار میدادند که “بنزین گرانتر شده، فقیر فقیرتر شده” تظاهر کنندگان در اهواز در شعارهای خود خواستار خاموش کردن خودروها و عدم خرید بنزین شدهاند. خبر می رسد که در سیرجان مامورین رژیم به سوی تظاهر کنندگان تیراندازی کرده اند و در نتیجه یک تظاهر کننده جانباخته است.
حسن روحانی در دفاع از سیاست افزایش قیمت بنزین ریاکارانه گفته است این تصمیم به نفع اقشار ضعیف جامعه است. اینگونه سخنان و اینگونه وعده ها نه تنها مردم را در انتظار دریافت این گونه مبالغ ناچیز نگه نمیدارد، بلکه برعکس آتش خشم آنان را بر افروخته ترخواهد ساخت. اما اینکه جمهوری اسلامی در چنین شرایطی که هر آن انتظار انفجار آتش فشان خشم مردم که نه تنها برعلیه گرانی نرخ بنزین، بلکه بر علیه کل دستگاه فاسد حاکم بر این کشور را می کشد، دست به چنین ریسکی می زند، هیچ دلیلی ندارد جز اینکه این رژیم در بن بستی گرفتار شده است که نه راه پیش دارد و نه راه پس.