چهارشنبه – ۵ تیر – ۱۳۹۸ , 26 – 06 – 2019
در دو روز گذشته به ابتکار آمریکا کنفرانسی در “منامه”پایتخت بحرین در رابطه با مسئله فلسطین در جریان بوده است. در این کنفرانس دولتهای مصر، مراکش، اردن، عربستان سعودی، امارات متحد عربی و بحرین در سطح وزرای حزانه داری و مالی یا معاونین آنها حضور داشته اند. علاوه بر آنها وزیر خزانه داری آمریکا و رئیس صندوق بین المللی پول نیز در کنفرانس مزبور شرکت دارند. از جانب دیگر این کنفرانس با تحریم و بایکوت کلیه سازمانهای سیاسی فلسطینی و اکثر کشورهای عربی روبرو شده است. روز سه شنبه چهارم تیر ماه در شهرهای بسیاری از کشورهای عربی تظاهرات های بزرگی در محکومیت راه حل پیشنهادی آمریکا و دولتهایی عربی شرکت کننده در این کنفرانس بر پا شد. این مخالفتها موجب شد که حتی دولتهای عربی شرکت کننده در آن کنفرانس نیز حداقل رو به بیرون از راه حل “تشکیل دو دولت در جوار هم”به دفاع برخواستند.
محمود عباس رهبر الفتح و رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین و محمد اشتیه نخست وزیر فلسطین و اسماعیل هنیه رهبر حماس این طرح را اعلان جنگ علیه مردم فلسطین و گامی دیگر در ادامه سیاستهای ضد فلسطینی آمریکا در دوسال گذشته دانستند. در دوسال گذشته آمریکا با اعتراف به بیت المقدس به عنوان پایتخت اسرائیل، انتقال سفارت آمریکا از تل آویو به بیت المقدس، به رسمیت شناختن حق حاکمیت اسرائیل بر بلندیهای جولان، بستن دفتر نمایندگی فلسطین در واشنگتن و قطع کمکهای مالی به تشکیلات خودگردان فلسطین، آنها را برای پذیرش این طرح و دست برداشتن از خواسته های سیاسی تحت فشار قرار داده است. مهم ترین خواستهای سازمانهای فلسطینی که مورد پشتیبانی دولتهای عربی و حتی اروپایی نیز قرار گرفته، عبارت از طرح “تشکیل دو دولت اسرائیل و فلسطین”در جوار هم بوده که سازمان ملل در سال ۱۹۴۸ آنرا به رسمیت شناخته است. فلسطینی ها خواهان برپایی دولت مستقل فلسطین در داخل مرزهای قبل از جنگ ۱۹۶۷ میان اعراب و اسرائیل هستند. از نظر آنها پایتخت دولت فلسطین نیز باید بیت المقدس باشد. علاوه بر آن خواهان حق بازگشت آوارگان فلسطینی (حق عوده)هم می باشند. از نظر رهبران جریانات فلسطینی صحبت کردن از کمکهای اقتصادی قبل از حل مشکلات سیاسی که جوهر اصلی کشمکش فلسطین و اسرائیل است، در هر طرحی غیر ممکن می باشد.
اما طرح ۴۰ صفحه ای آمریکا که توسط جرد کوشنر مشاور ترامپ در این کنفرانس توضیح داده شده، بخشی از “معامله قرن نام نهاده شده است که عبارت از معامله دادن پول در مقابل صرف نظر کردن از خاک از جانب فلسطینی ها است. این طرح در درجه اول شامل ایجاد یک صندوق سرمایه گذاری و جمع آوری ۵۰ میلیارد دلار از کشورهای عربی ثروتمند برای حمایت از اقتصاد فلسطین است تا به مصرف عمران و آبادی و ایجاد اشتغال و تقویت پایه صنعتی و کشاورزی در فلسطین برسد. بنا به گزارش خبرگزاری رویترز، از مبلغ ۵۰ میلیارد دلاری که جمع آوری خواهد شد، ۲۷ میلیارد و۵۰۰ میلیون دلار در کرانه باختری رود اردن و نوار غزه سرمایه گذاری خواهد شد. از این مبلغ هم پنج میلیارد دلار آن برای ایجاد جاده ترانزیت برای وصل کردن دو بخش جدا از هم سرزمین فلسطین در نظر گرفته شده است. ۲۲ میلیارد دلار بقیه برای ایجاد کار و بهبود معیشت آوارگان فلسطینی ساکن کشورهای مصر، اردن و لبنان سرمایه گذاری خواهد شد.البته تأکید شده که تشکیل دولت مستقل برای فلسطین در این طرح جائی نخواهد داشت. اما سایرجوانب سیاسی این طرح در آینده و شاید در نوامبر امسال و پس از انتخابات و تشکیل دولت جدید در اسرائیل عرضه خواهد شد.
بیش از ۷۰ سال است که چندین نسل از توده های مردم فلسطین روزانه از طرف دولت نژاد پرست اسرائیل مورد کشتار و شکنجه و اذیت و آزار و تحقیر و توهین قرار می گیرند. باریکه غزه از اندک سرزمین باقی مانده و غیر اشغال شده توسط اسرائیل، ده سال است تحت حاکمیت جریانات ارتجاعی حماس و جهاد اسلامی اداره می شود. مردم نوار غزه علاوه بر اینکه مدام در معرض حملات تلافی جویانه و وحشیانه ارتش اسرائیل قرار می گیرند و تحت محاصره هستند، از کم ترین امکانات زندگی، خورد وخوراک، بهداشت و درمان و آموزش و پرورش و رفاه برخوردار هستند. جوانان فلسطینی ساکن نوار غزه هیچ امیدی به داشتن یک زندگی انسانی تحت حاکمیت حماس در آینده ندارند. آن بخش از فلسطینی هایی هم که در ساحل غربی رود اردن تحت اداره حکومت دوفاکتوی خود گردان فلسطین به سر می برند، علاوه بر تعرضاتی که روزانه از جانب نیروهای نظامی و امنیتی اسرائیل به آنها می شوند، از بی کفایتی و فساد تشکیلات خودگردان فلسطینی به جان آمده و در فقر و تنگ دستی و نا امنی به سر می برند.
باید توجه داشت که بیش از شش میلیون نفر دیگر از مردم ستمدیده فلسطین هم که آواره کشورهای همجوار شده اند، با معضلات معیشتی و توهین وتحقیرهای بی شمار آن دولتها روبرو هستند. مردم ستمدیده و محروم فلسطین که دهها سالهاست در چنین فضای نا امن در محاصره هستند هیچکدام از دولتهای عربی به طور واقعی از آنها پشتیبانی نمی کنند. دفاع ریاکارانه و ظاهری حکومتهای مرتجع عربی و اسلامی منطقه برای این مردم ستمدیده نان و آب نخواهد شد. اما هستند سازمانها وجریانات و انسانهای شریف و آزادیخواه بسیاری در داخل اسرائیل که خواهان سرنگونی حاکمیت ضد انسانی و نژاد پرست راست افراطی دولت اسرائیل هستند و از حقوق مردم رنجدیده فلسطین صادقانه دفاع و پشتیبانی می کنند.
واقعیت این است که تنها راه حل ریشه ای و اساسی برای رفع مشکلات مردم فلسطین و نیز اسرائیل، مبارزه مشترک آنها برای سرنگونی دولت سرمایه داری و نژاد پرست اسرائيل و جایگزینی آن با یک حاکمیت توده ای است. که در آن مردم کارگر و زحمتکش اسرائیل و فلسطین دوش به دوش هم برای برخورداری از یک زندگی شایسته شأن انسان مبارزه شان را ادامه دهند. اما در شرایط کنونی که مردم فلسطین در مقابل طرح آمریکا بر سر دو راهی قرار دارند، کسب هر امتیازی برای بهبود نسبی در وضعیت زندگی و معیشت شان می تواند گشایشی باشد در جهت پیشروی بعدی برای تامین همه جانبه حق تعیین سرنوشت مردم فلسطین.