حزب کمونیست ایران

تلاش برای زنده کردن دعوای جناح ها،« در آستانه  نمایش انتخاباتی خرداد

بە نظر میرسد اتاق فکر در نظام جمهوری اسلامی کە عمدتاً از بیت رهبری و فرماندهانِ ارشد سپاە پاسداران شکل گرفتە است، آگاهانه تلاش می کنند توهم اصلاح طلب و اصول گرا را با شیوه ها و شگردهائی که چندان هزینه بردار هم نباشد، زنده کنند. بدین ترتیب آنها می خواهند بگویند که بر خلاف آنچه مردم ایران تصور می کنند، هنوز “ماجرای اصلاح طلب و اصول گرا تموم نشدە است”. آنچە کە  مدتی پیش تحت عنوان افشای فایل صوتی ظریف، جنجال براە انداخت یکی از مواردی است که در ضمن چنین هدفی را نیز دنبال میکند. برای جا انداختن چنین ذهنیتی،خامنه ای شخصاً وارد میدان شد تا بر زندە شدنِ عوای  جناح ها کە مردم ایران قبلا آنرا تمام شدە اعلام کردند، صِحە بگذارد. او در پاسخ به گفته های ظریف در فایل صوتیِ علنی شده گفت: ” این را همه بدانند که سیاست خارجی در هیچ جای دنیا در وزارت خارجه تعیین نمی‌شود، بلکه در مجامع بالا دستی تعیین می‌شود” او در ادامە  گفت: ” نیروی قدس سپاه بزرگترین عامل موثر در جلوگیری از دیپلماسیِ انفعالی در غرب آسیا است و آمریکایی ها از نیروی قدس و نفوذ منطقه ای جمهوری اسلامی ناراحت هستند و اصرار دارند که سیاست خارجی ایران زیر پرچم آنها باشد”. بدین ترتیب با تاکید بر وجود یک اختلاف واقعی، تلاش نمود میزان تاثیرگذاری  فریبکاری خود درالقای تصویری از اختلاف نظر در بین سران رژیم را بالا ببرد.

البتە شکی در این نیست کە اختلاف در دستگاە حاکمیت اسلامی وجود داشته  و اکنون هم وجود دارد، اما اختلاف اساساً برای چگونگی عبور جمهوری اسلامی از بحران های موجود است و ربطی بە زندگی پر مشقت و محرومیت هائی ندارد کە این حاکمیت بە مردم ایران تحمیل کردە است. اما به خوبی آموخته اند که این سطح از ختلافات را چنان مدیریت کنند که به مردم فرصت بهره برداری از آنرا ندهند در عین حال که با آن سرگرم می شوند.

فراموش نشود کە باد زدنِ اختلافات در نظام جمهوری اسلامی از جانب تحلیلگرانِ غربی هم کە منافع و مصالح قدرت های بزرگ سرمایە داری را دنبال میکنند، پیشینه ای دارد. دولتهای غربی به شدت نگران آنند که فروپاشی جمهوری اسلامی منافع دراز مدت آنها را در کل منطقه به خطر بیاندازد. از اینرو آنها نیز به نوبه خود بی میل نیستند که مردم را در توهم دعوای جناح ها از دست زدن به عملی که با منافع حال و آینده آنها همخوانی نداشته باشد، باز بدارند. در شرایط فعلی، با چشم‌پوشی از نقض  آشکارحقوق بشر، آنچە کە ریاکارانە آنرا پرچم هویتی خود معرفی میکنند، چشم پوشی از روند رو بە گسترش سرکوب در ایران و گسترش تروریسم دولتی در منطقه از جانب رژیم اسلامی،  در حقیقت جدا از تجارت پرسود از قِبَل آن، در همانحال آنها نیز از فروزان شدن آتش خشم مردم نگرانند و تلاش دارند تا با دامن زدن بە سیاستِ انتظار، مردم را از زیر رو کردن کاخ ستم و سرکوب در ایران  باز دارند. آنها با دسته بندی کردن ” میانه‌رو” و “تندرو”  در طیف هیئت حاکمه ایران از میانه‌رو بعنوان کسی که گویا  طرفدار صلح، حقوق بشر، و احترام به روابط بین‌المللی است یاد می‌کنند و وانمود می‌کنند که این تنها جناح تندرو است که جنگ افروز است و اهل معامله نیست و لذا باید میانه‌روها را تقویت کرد. این همان ایدەایست کە در نوار ظریف نیز دنبال میشود.

اما واقعیت این است کە این سیاست کارآئی خود را از دست داده است. این مردمِ تحت ستم و استثمارِ  ایران  بودند که ٥ ماه قبل از خروج آمریکا از توافق برجام با قیام سرتاسری دی ماە ٩٦ در بیش از ١٠٠شهر شعار “اصلاح‌طلب، اصول‌گرا، دیگه تمومه ماجرا ” را بعنوان نقطه پایانی بر خوشباوری به جناح بندیها در جمهوری اسلامی ترسیم کردند . بە این ترتیب مردم انتخاب خود را کرده اند. امروز جمهوری اسلامی و دلواپسان آنها در کشورهای غربی  با این شعبدە بازی ها نمیتوانند آب رفتە را بە جوی برگردانند. مردم این شعار را به عنوان پاسخی بر علیه فقر و فلاکت و بی حقوقی کە این حاکمیت چە اصولگرا و چە اصلاح طلب بە آنان تحمیل کردند، فریاد زدند .از طرف دیگر  فراموش نکنیم کە در آبان ٩٨ در ادامە خیزش ٩٦ در اعتراضات سراسری نسبت به افزایش قیمت بنزین در سرتاسر ایران کە منجر بە جان باختن بیش از ١٥٠٠ تن و دستگیری و اذیت و آزار دادن هزاران تن دیگر گردید همین “اعتدال‌گرایان” بودند کە از این جنایت آشکار، تمام قد حمایت کردند.

واقعیت این است کە امروز از طرفی دولتِ روحانی از نفس افتاده است و نقشی حتی در حد “تدارکاتچی” هم بر عهده ندارد و از طرف دیگر خامنه ای و سپاهیان، بدون استراتژیِ روشنی، راه خود را کور مال کورمال در تاریکی دنبال می کنند. در چنین شرایطی آنها بیش از همیشه به یک دست بودنِ بیشتر در مقابله با خیزشهای مردمی نیاز دارند. زنده کردن بازی اختلاف جناح ها، کارکردی حداکثر تا تعیین تکلیف به کار گماردن رئیس جمهور جدید دارد. اما عامل تعیین کننده در حال و آینده سیاسی ایران، کارگران و توده های مردمی هستند کە با هوشیاری و با تلاش برای تقویت صفوف اعتراضی خود بە جمهوری اسلامی  فرصت نخواهند داد  کە با چنین مانورهای فریبکارانه ای برای خود فرصتی تازە بخرد.