روز پنچشنبه پنجم آبان، جمعی از کسانی که در چند ماهه گذشته تحت تأثیر تبلیغات مقامات حکومتی، بخشی از اندوختهِ اندک خود را به امید سود دهی به بازار سهام ریخته بودند و اینک با خطر از دست دادن کل سرمایه خود روبرو هستند، در مقابل مجلس شورای اسلامی تجمع اعتراضی برپا کردند. تداوم سقوط شاخص سهام، یعنی کاهش سطح عمومی قیمت سودِ سهام در بازار بورس ایران، سهام داران خُرد و ریز را بیش از پیش متضرر و نگران کرده است. البته همان روز “حسن قالیباف” رئیس سازمان بورس نیز که برای بررسی عملکرد سازمان بورس اوراقِ بهادار و روند سقوط ارزش سهام در مجلس حاضر شده بود در مقابل معترضین بی پاسخ ظاهر شد. در این تجمع مردم به عدم شفافیت و تداوم ریزش بهای سهام و عدم انجام تعهدات و حمایت دولت در برابر کاهش روزانه ارزش سهام و به ویژه فروش اطلاعات رانتی توسط مسئولان سازمان بورس اعتراض داشتند. قابل ذکر است که همان روز شاخص سهام در بازار بورس ایران ۳۷ هزار واحد دیگر افت پیدا کرد.
گسترش بحران اقتصادی در کنار تحریمها و سقوط ارزش واحد پول رژیم، کاهشِ کسری بودجه حکومت اسلامی در پایان سال گذشته را به شکل بی سابقه ای افزایش داد. در اواخر سال گذشته مقامات حکومت اسلامی برآن شدند تا با حیله و ترفندِ مزورانه ای برای تأمین بخشی از کسری بودجه و جلوگیری از ورشکستگیِ اقتصادیِ حکومت، میزان فروش و حراج اموال و مؤسسات و شرکتهای دولتی را ده برابر گذشته، افزایش دهند و حتی به شکلی وسیع اقدام به انتشار اوراق قرضه نمایند. در نتیجه، با رشد حباب وارِ ارزش سهام در بازار ایران میزان نقدینگی نیز افزایش چشمگیری به خود دید. فریبکاری مقامات رژیم از جمله خامنه ای که سرمایهگذاری در بورس را بهترین مکان معرفی کرد، تا روحانی و دیگر مسئولان مالی رژیم که علیرغم هشدار کارشناسان اقتصادی مرتباً مردم را تشویق کردند تا پس انداز های خود را هرچند اندک به امید کسب سود در بازار سهام و از جمله “سهام عدالت” وارد بازار کنند، موجب شد تا تعداد زیادی از مردم نگران از تشدید بحران اقتصادی، فریب تبلیغات دروغین و مزورانهِ مقامات رژیم را بخوردند و به دامی بیافتند که رژیم برایشان پهن کرده بود و به این امید که وارد شدن به بازار بورس بتواند سودی عایدشان کند وارد این قماربازی رژیم شدند. در نتیجه پول زیادی وارد بازار شد و میزان نقدینگی در جامعه افزایش یافت. تا جائی که در آن زمان مدیر آموزش کانون بورس اوراق بهادار اعلام کرد بیش از ۴۰ هزار میلیارد تومان وارد بازار سرمایه شده است. بی جهت نیست که جمهوری اسلامی هزینه زیاد و حجم بزرگی از تبلیغات و نیروی دولتی را صرف داغ کردن تنور باز بورس میکند.
اما این امر نه تنها موجب ایجاد رونق اقتصادی نشد بلکه پس از چند ماه مانند حبابی ترکید و درصد تورم را بالا برد و احتمال از بین رفتن کل سرمایه مردم را نیز افزایش داد. اما این مبلغ کلان فرصت خوبی به سرمایه داران خصوصی و دولتی داد تا بخش زیادی از آن پول را از طریق خرید و فروش اطلاعات رانتی توسط مسئولان سازمان بورس به جیب زنند. مسئولان سپاه پاسداران و بیت رهبری و دیگر نهادهای مذهبی به عنوان مافیای اقتصادی در خرید و فروش رانت اطلاعاتی به سرمایه داران، دست بالایی دارند و از این راه نیز میلیاردها تومان عایدشان میشود که این نیز بخشی از همان پولی است که مردم با فریب مسئولان حکومتی وارد بازار بورس کرده اند.
معلوم بود که این رشد کاذب بورس و فریبکاری مقامات رژیم چند ماه بیشتر دوام نمیآورد. در نتیجهِ اوضاع بحرانی رژیم از نیمه دوم مرداد ماه گذشته، ارزش سهام در بازار ایران رو به کاهش نهاد و سقوط کرد. این روندِ کاهش تاکنون همچنان ادامه داشته است. در این فاصله، کاهش شاخص سهام به حدود ۷۰۰ هزار واحد رسیده است و ارزش تومان و ارزش سپرده های مردم نیز به نصف تقلیل یافته است. واضح است به ویژه در شرایطی که جمهوری اسلامی در آستانه ورشکستگی اقتصادی قرار گرفته پاسخگوی ضرر و خسارات مالی مردمی نمی باشد که اندک پس انداز خود را وارد این بازارِ بجاپ بجاپِ دولت و سرمایه داران کردهاند و یا حتی بعضی برای آن پول قرض کرده یا اموال خود را به فروش رسانده اند. در چنین شرایطی رژیم حتی از تعهد خود به تزریق یک درصد از منابعِ “صندوق توسعه ملی” به بورس اوراق بهادار برای حمایت از بازار نیز سرباز میزند. واضح است که در این میان تنها بازنده، مردم عادی هستند که چندرغاز پس اندازشان را به خاطر نجات از شر تورم افسارگسیخته به دست رانت خواران بازار بورس میدهند.
در شرایطی که اوضاع اقتصادی جمهوری اسلامی بر اثر بحرانهای موجود، تحریمها، دزدی و اختلاسِ مقامات و کاربدستان و نزدیکان رژیم و هزینههای کلان توسعه طلبی منطقه ای، روز به روز بحرانی تر میشود، یکی دیگر از اهداف مقامات رژیم برای فریب مردم در سرمایهگذاری در عرصه قمار بورس، بازی و فروش اوراق قرضه و سلف نفتی، تأمین بخشی از کسری بودجه دولت برای سرپا نگهداشتن اقتصاد در حال فروپاشی رژیم با هزینه مردمی است که پس اندازی در اختیارشان مانده است. این بخش از مردم که دارایی شان توسط عوامل رژیم و سرمایه داران و ترفندهای آنها از بین رفته برای گرفتن حق خود راهی جز همراهی با کارگران و مردم تهیدست و حاشیه نشینان و اقشار کم درآمد و بی درآمد در شهر و روستا در جهت تلاش برای سرنگونی این رژیم ضد بشری که مردم را در چنین موقعیت دشواری قرارداده ندارند.