ده روز است مردم مبارز کردستان سوریه قهرمانانه در جنگی نابرابر در مقابل هجوم وحشیانه نظامی دولت ترکیه، دومین قدرت نظاامی پیمان ناتو مقاومت میکنند و از زندگی و دستاوردهای مبارزه خود به دفاع برخاسته اند. حقانیت مبارزه و مقاومت مردم روژئاوا به ویژه با توجه به سابقه مقاومت حماسی کوبانی و عفرین و همچنین به شکست کشاندن جریان ارتجاعی و ضد انسانی داعش، موجب جلب حمایت افکار عمومی توده های مردم آزادیخواه در سطح جهانی به سوی خود شده است. البته این اعتراض و حمایتها بخشأ نیز ابراز تنفر و انزجار از عملکرد و سیاستهای قدرتهای جهانی به ویژه آمریکا در قبال مقاومت حق طلبانه توده های مردم کردستان سوریه است.
حمایت افکار عمومی از مردم کردستان سوریه در سطح اروپا آنچنان وسیع بوده که دولتهای این کشوری ها را مجبور به موضع گیری در محکومیت یورش ارتش متجاوز ترکیه نمود. اتحادیه اروپا و اتحادیه عرب در نشستهای مربوط به این مسأله یکی از زاویه نگرانی از تقویت مجدد داعش و خطرات آن برای خود و دیگری از زاویه احساسات ناسیونالیستی به خاطر تعرض به خاک یک کشور اُمت عربی، لشکر کشی و راه انداختن جنگ از جانب ترکیه و چراغ سبز آمریکا برای ترکیه را محکوم نمودند. راه انداختن جنگ علیه مردم کردستان سوریه، موجب بروز اختلافاتی در آمریکا نیز شده است. بخش زیادی از نمایندگان و سناتورهای آمریکا حتی از حزب جمهوری خواه البته به خاطر شکست سیاستهای ترامپ و خارج ساختن نیروهایش از منطقه خواهان استیضاح او شده اند. این اوضاع دولت ترامپ را با سرگشتگی و تناقض گویی های بسیار واداشت و منجر به بک بحران حکومتی شد. زیرا لشکر کشی و آغاز جنگ از جانب ترکیه با اطلاع و چراغ سبز آمریکا و با اطلاع و توافق روسیه نیز بوده است.
روسیه و آمریکا به عنوان دو قدرت امپریالیستی در رقابت با هم در تلاشند تا از برپایی این جنگ جنایت کارانه علیه مردم کردستان سوریه، به سود خود و پیشبرد سیاستهای شان بهره گیرند. برپایی این جنگ برای آنها هزینه ای در بر ندارد. اما هزینه آن را مردم کردستان سوریه با آوارگی صدها هزار نفر و ویرانی دهها شهر و روستا و کشته و مجروح شدن بیش از هزار نفر و عوارض و تبعات جنگ باید بدهند.
روسیه در یک معامله با ترکیه ضمن آنکه گروههای تروریست اسلامی تحت حمایت ترکیه را از اِدلب بیرون راند، به اردوغان کمک نمود تا آنان را تحت نام “ارتش ملی سوریه” در جنگ روژئاوا بکار گیرد و به این ترتیب منطقه اِدلب را به رژیم اسد بازگرداند. روسیه همچنین در شرایط جنگی بسیار نا مساعدی که نیروهای “ی پ گ” و “ی پ ژ” در آن قرار داشتند، معامله فریبکارانه دیگری به روژئاوا تحمیل نمود. هفته گذشته در بحبوحه جنگ وحشیانه ترکیه علیه مردم کردستان اعلام کرد که با مقامات روژئاوا به توافق رسیده تا برای به اصطلاح جلوگیری از کشتار و ویرانی بیشتر، ارتش سوریه به کردستان وارد شود. اما هدف واقعی روسیه از طرفی بازگرداندن ارتش بشار اسد و کنترل بر مناطق تحت نفود نهاد خود مدیریتی روژئاوا تحت لوای دفاع از مرزها بدون هیچ توافقی و از سوی دیگر تضعیف و دشمنی با تجربه اداره خود مدیریتی روژئاوا است. به این ترتیب واحد هایی از ارتش روسیه در پیشاپیش تعدادی از واحدهای ارتش سوریه بدون سلاح سنگین و تجهیزات لازم به راه افتاد و آنان را در بعضی نقاط از جمله کوبانی، قامیشلو و رقه و طبقه مستقر ساخت. این اقدام روسیه در هماهنگی با ترکیه صورت گرفته بود تا جائی که ارتش سوریه عنوان کرد که قرار نیست با ارتش ترکیه درگیر شود و ترکیه نیز به آن واکنشی نشان نداد. اما این اقدام روسیه عملأ تأثیری بر خاموش کردن جنگ ویرانگر ترکیه نداشت و کمکی به نیروهای سوریه دمکرات نکرد.
آمریکا نیز که چندین سال با اتکا به نیروهای مسلح کردستان تواتسته بود در سوریه جا پایی برای خود باز کند، در معامله و توافق با روسیه به طورغافلگیر کننده اعلام کرد که نیروهایش را از سوریه خارج میکند. به این ترتیب دست ترکیه را برای لشکرکشی و جنگ افروزی باز گذاشت تا اهداف خود را تعقیب کند. اما بهره برداری روسیه از این عقب نشینی و احساس سرشکستگی و شرمساری هر دو جناح درون قدرت در آمریکا از زیانهای خروج چند سرباز آمریکا از روژئاوا، ترامپ را وادار نمود که معاون و وزیر خارجه اش را برای سازشی دیگر با اردوغان تحت لوای تلاش برای پایان جنگ البته به ضرر مردم کردستان روانه آنکارا کند. آنها پس از دیدار با اردوغان، شامگاه روز پنج شنبه ۲۵ مهر ماه بدون اطلاع و دخالت نهاد خود مدیریتی روژئاوا و نیروهای مسلحش، توقف جنگ و ( نه آتش بس ) را به مدت پنج روز اعلام کردند تا نیروها مسلح “ی پ گ و ی پ ژ” در این مدت نوار مرزی را تا عمق۳۰ کیلومتری تخلیه نمایند و نوار حایل مورد نظر اردوغان برای تحقق اهداف ضد انسانی دولت ترکیه ایجاد گردد. گرچه نیروهای سوریه دمکراتیک میگویند این توافق تنها شامل مناطق “گری سپی و سریکانی” میشود و در بیانیه این توافق از ترکیه خواسته شده به این عملیات خاتمه دهد، اما بیشتر دولتها ازجمله اتحادیه اروپا نسبت به موفقیت این توافق خوشبین نیستند. البته به گزارش خبر گزاریها این توافق روز بعد از آن یعنی جمعه با ادامه توپباران بعضی از مناطق و حمله مزدوران ترکیه و همچنین اعزام نیروهای بیشتری از ترکیه به کردستان شکسته شد.
اقدامات آمریکا و روسیه به معنای زیرپا گذاشتن ابتدایی ترین حقوق انسانی مردم کردستان است. مردمی که خواسته اند خود جامعه خود را اداره کنند و در چند سال گذشته نشان دادهاند که توان این کار و دفاع از خود و دستاورد هایشان را دارند. اما راه حل نهایی برای جلو گیری از شکست تجربه ارزشمند روژئاوا و تضمین نجات آن از تهدیدات دولتهای منطقه از کانال گسترش جنبشهای اعتراضی توده های مردم به ویژه در ترکیه و سایر کشورها می گذرد. چنانچه دیدیم که اعتراضات وسیع چند روز گذشته در دنیا در محکومیت جنگ افروزی ترکیه بسیاری از دولتها و نهادهای بینالمللی را وداد به موضع گیری و ابراز تهدیدات و اقداماتی علیه ترکیه نموده است.